Współcześnie w europejskim kręgu kulturowym każdy ze spożywających posiłek ma do dyspozycji przeznaczone wyłącznie dla niego naczynia i sztućce.
Istnieją także specjalne sztućce używane do nakładania potraw oraz naczynia na dodatki i przyprawy, jak sosjerki, maselniczki, solniczki, octowniki czy musztardniczki.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zastawa_stołowa
Kubek ? naczynie, najczęściej ceramiczne, służące do picia napojów.Kubki wykonuje się również z emaliowanej stali, gliny, fajansu, plastiku, aluminium, drewna, grubego szkła i stali nierdzewnej.Te ostatnie wykonuje się w postaci naczyń o podwójnej ściance, dzięki czemu, w odróżnieniu od szklanki, mają możliwość dłuższego zachowania ciepła napoju.Najczęściej kubek posiada uchwyt zwany uchem oraz zazwyczaj zdobienie, nierzadko bogate (przez co obecnie bywa często gadżetem reklamowym, prezentem lub obiektem kolekcjonerstwa).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kubek
Talerz ? okrągłe naczynie, na ogół mniej (talerze płytkie) lub bardziej (talerze głębokie) wgłębione, służące do podawania potraw. Talerze są wykonywane z różnych materiałów, najczęściej z ceramiki (porcelana, fajans), metalu, szkła, współcześnie także z tworzyw sztucznych. Talerze bywają bogato zdobione i są niekiedy wykorzystywane jako dekoracja wnętrz.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Talerz.